preloader
icon
Този сайт използва бисквитки, за да подобри сърфирането ти. Научи повече

Menada winery

background

проверка на възраст

Имате ли навършени 18 години? Съжаляваме, за да разгледате страницата, трябва да имате навършени 18 години.
Entering the site you agree with our terms and conditions and cookie policy
label
label
logo
Est.1901.
En
Меню
background

„Домейн Менада“ се намира в Стара Загора – един от най-старите български градове, наследник на древноримския Августа Траяна. Градът е разположен в центъра на Южна България, в подножието на Средна гора.

Винарната притежава район с повече от 426 хектара лозя.

Релефът на региона е пресечен, наклонен на юг. Надморската височина е от 170 до 260 м.

Характеристики на региона
icon
12.9° Средна годишна температура
icon
598мм Средни годишни валежи

Климат

Климатът е умереноконтинентален. Характерна особеност на температурния режим е бързото затопляне през пролетта и късното застудяване през есента. Уникална ценност тук е местното въздушно течение, което не позволява задържане на студовете през зимните месеци. Температурите са благоприятни за натрупване на достатъчно количество захар и киселини, които придават хармония и мекота на виното.

soils

Почви

Почвите са канелено-горски, средно песъчливо-глинести, делувиално-каменисти и алувиално-делувиално леко песъчливо-глинести. Климатът и почвите са особено подходящи за сортовете грозде, които се отглеждат в региона, и придават на виното необходимата сладост и плътност.

Сортове

Основните лозови масиви се намират в селата Елхово и Могилово – на около 18 км от град Стара Загора. Сортовете грозде са внимателно подбрани, в зависимост от характеристиките на региона. Производителите от „Домейн Менада“ се гордеят с качеството на белите сортове Совиньон Блан, Шардоне, Семийон, Мускадел и Вионие. Сред червените сортове се отличават Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Малбек и Пти Вердо.

Качествата на почвите и климатичните условия на региона позволяват отглеждането на грозде с изключително високо качество. От него „Домейн Менада“ произвежда изтънчени и конкурентни европейски вина с отлични характеристики.

grape

Шардоне

Шардоне е най-популярният бял винен сорт в света, произхожда от районите на Бургундия и Шампан, Франция. Името му се свързва с престижните френски бели сортови вина и с пенливите шампански вина.

От Шардоне се правят висококачествени бели трапезни вина, които се отличават с лекота, свежест, хармоничен вкус и плодови аромати. Отлежаването в дъбови бъчви придава на виното нотки на ванилия, дим и дъб.

grape

Совиньон блан

Совиньон блан е ценен бял винен сорт с произход Бордо, Франция. Най-добри резултати дава на канелено-горски почви в проветриви райони. Лозите се характеризират със силен растеж и висока добивност.

От гроздето се приготвят висококачествени сортови и купажни бели сухи, полусухи и сладки вина, които се отличават със свеж и хармоничен вкус и аромати на сено, тропически плодове и цариградско грозде. Вината се пият предимно млади, но имат потенциал да отлежават.

grape

Семийон

Семийон е бял винен сорт грозде, произхождащ от района на Бордо, Франция.

Използва се за направата на висококачествени сухи бели вина с аромати на дъб, зърно, мед, пъпеш. Мускадел и Вионие са френски сортове бяло грозде, които могат да се купажират с други сортове, за да се направи вино със забележителен букет.

grape

Каберне совиньон

Каберне Совиньон е най-разпространеният в света червен винен сорт грозде, с произход от района на Бордо, Франция. Използва се за приготвяне на висококачествени червени сортови и купажни вина.

Сортовите вина се отличават с наситен тъмночервен цвят, добра плътност и интензивен аромат на дребни червени плодове — касис, къпина и черница. При отлежаване в дъбови бъчви развиват богат, комплексен аромат, с нюанси на подправки, дъб, дим, шоколад и канела.

grape

Мерло

Мерло е висококачествен сорт грозде, произхожда от Франция.

Вината му се отличават с интензивно червен цвят, пълнота, хармоничност на вкуса и богат букет.

Отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъб, захаросани плодове, дим и трюфели.

grape

Каберне Фран

Каберне Фран е червен винен сорт грозде, с произход Франция. Използва се за приготвяне на трапезни и десертни вина.

Сортовите вина са с бледочервен цвят, с аромати на малини, къпини, касис, боровинки, а когато вината са отлежавали по-дълго, се усещат подправки и мускус.

grape

Малбек & Пети Вердо

Малбек и Пети Вердо са френски червени винени сортове грозде.

От тях се приготвят висококачествени червени вина, които се отличават с дълбок цвят, богат вкус и аромати.